Rola witaminy D w chorobie Hashimoto

Co to jest choroba Hashimoto?

Choroba Hashimoto jest przewlekłym autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy        związanym z pojawieniem się przeciwciał  , które kierują swoje działanie przeciw dwóm strukturom tarczycy:

- przeciw enzymowi zwanemu peroksydazą tarczycową (TPO); jest to enzym , który bierze udział w przyłączaniu jodu do cząsteczek tarczycy.

- przeciw cząsteczkom tyreoglobuliny (ATG)- białka, które magazynuje w pęcherzykach tarczycy hormony T3 i T4.

Witamina D a sprawny układ odpornościowy

Funkcją układu odpornościowego jest utrzymywanie organizmu w dobrym zdrowiu. Dzieje się to poprzez identyfikowanie a następnie eliminowanie wszystkich czynników, które mogą zaburzyć homeostazę organizmu .

Niektóre spośród komórek układu immunologicznego mają za zadanie zwalczać ostre, krótkotrwałe infekcje takie jak przeziębienie lub grypa. Natomiast jeszcze inne jednostki wykrywają i usuwają komórki rakowe. Kiedy układ odpornościowy staje się mniej aktywny niż być powinien, człowiek staje się podatny na różnego rodzaju infekcje oraz nowotwory.

Czasami zdarza się, że układ odpornościowy nie potrafi odróżnić tkanek własnego organizmu od obcych i wytwarza przeciwciała , aby atakowały i niszczyły nasze narządy. Wtedy właśnie mamy do czynienia z chorobą autoimmunologiczną.

W przypadku infekcji wirusowej lub bakteryjnej witamina D pobudza białe krwinki do produkcji substancji przeciwdrobnoustrojowych- w szczególności katelicydyn. Są to peptydy o właściwościach bakteriobójczych, które działają podobnie jak antybiotyki lecz nie wywołują skutków ubocznych. W przypadku choroby autoimmunologicznej, kiedy białe krwinki niszczą własne tkanki, witamina D przywraca je do prawidłowego funkcjonowania.

Tak więc niezwykle ważne dla naszego zdrowia jest dbanie o prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego oraz o prawidłowy poziom witaminy D.

Skąd czerpać witaminę D ?

Witamina D syntetyzowana jest w skórze i głównym jej naturalnym źródłem niewątpliwie jest słońce.

Zanieczyszczenia atmosferyczne, tryb życia, stosowanie filtrów słonecznych mają wpływ na to  iż współczesny Europejczyk otrzymuje tylko niewielką ilość dawki promieniowania UV, co wiąże się z mniejszą produkcją  tej witaminy.

Produkty żywnościowe zawierają niewielkie ilości witaminy D, należą do nich przede wszystkim tłuste ryby morskie jak łosoś i makrela. Poddanie tych produktów obróbce termicznej ma wpływ na zawartość tej witaminy np. podczas pieczenia jej wartość się nie zmienia natomiast w wyniku smażenia spada nawet o połowę.

Witamina D odgrywa kluczową rolę w  prawidłowym  funkcjonowaniu  procesów zachodzących w organizmie, dlatego warto zastanowić się nad jej suplementacją , szczególnie w okresie jesienno- zimowym.

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>