Krem z selera z mleczkiem kokosowym

Seler jest warzywem ochładzającym, szczególnie polecany dla osób z  gorącem, czyli z trądzikiem, pieczeniem oczu, zaczerwienioną twarzą,  bólem głowy czy nadmiernym apetytem.

Seler jest bogaty w krzem , dlatego korzystnie wpływa na stawy, kości i tkankę łączną. Sok z selera dzięki swoim właściwościom alkalizującym doskonale nadaje się w kuracjach odkwaszających organizm :)

Krem z selera z mleczkiem kokosowym

Składniki:

1 cebula

biała część pora

dość duża główka selera

1 cm świeżego imbiru

mała puszka mleczka kokosowego

sól, pieprz, tymianek, kurkuma

1 łyżka limonki

1 łyżka ksylitolu

Przygotowanie:

Kroimy  cebulę, por, imbir i smażymy  delikatnie na oleju z pestek winogron. Następnie dodajemy  pokrojony w kosteczkę seler i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut. Po upływie tego czasu dolewamy 500 ml wody i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy, sok z limonki, ksylitol oraz mleczko kokosowe, na końcu wszystko dokładnie miksujemy :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>